آشنایی با چهره های گوناگون خداناباوری

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 2 دقیقه
بدون دیدگاه

بی اعتقادی به خدا، با توجه به میزان پافشاری و مقابله فرد خداناباور با مفاهیم دینی و اعتقادی خداباوران، به درجه های مختلفی تقسیم بندی می شود که در ادامه به بررسی چند نمونه از آنها خواهیم پرداخت:

ضد خدا (Antitheists):

ضد خدا، نوعی از بی خدایی عمیق است که فرد ناباور نه تنها مفاهیم دینی و الهی را باور ندارد بلکه به صورت فعال و کنشگر با دین رویارویی می کند و تلاش می کند تا جهان به سوی بی خدایی و ناباوری حرکت کند.

سازشگر:

در ناباوری سازشگر، فرد خداناباور به جای پرداختن به اختلافات بر زمینه مشترک میان دین و بی دینی تاکید و تمرکز می کند.

ندانم گراها (Agnostics):

در طیف گسترده بی خدایی، ندانم گراها یا آگنوستیک ها به طور تقریبی در میانه این طیف قرار گرفته اند. ندانم گرایی، شامل خداناباورانی است که بر عدم اطمینان درباره ی وجود خدا تاکید می کنند و بیشتر ادعا می کنند که این پرسش قابل دانستن نیست. تفاوت های بیشتر در مورد آتئیست ها و آگنوستیک ها را می توانید در این نوشتار مطالعه کنید: آتئیست ها و آگنوستیک ها چه کسانی هستند؟

انسان گرایی (Humanists):

خداناباوران انسان گرا، افرادی هستند که بر روی چگونه بهتر زیستن با توجه به قابلیت های فردی و اجتماعی انسان تمرکز دارند و تلاش می کنند تا به جای استفاده از مفاهیم دینی و خداباوری برای زندگی بهتر، به شناخت بهتر انسان و روابط بین انسان ها بپردازند.

بی خدایان دین دار:

نکته قابل توجه در مورد دین داران و به طور کلی اشخاص مذهبی این است که دین داری الزاماً به معنای خداباوری نیست. ادیان و مذاهب در جهان به طور کلی باوری به وجود خدا ندارند. برای مثال، بسیاری از بودایی ها و هندوها هویت و فلسفه دینی خود را بدون داشتن هیچ گونه خدایی نگه داشته اند.

آزاد اندیش:

آزاد اندیشان خداناباور، در رابطه با دیدگاه های جهانی بینی و بررسی کائنات، آموزه های دینی را دخیل نمی کنند و به دور از تعصب و جزم اندیشی به واقعیات و شواهد موجود می نگرند و می اندیشند.

ناوابسته ها یا بیخیالان!

افرادی که به خدا اعتقادی ندارند و به طور کلی هیج علاقه ای هم به دین و مذهب، فلسفه یا برچسب های دیگر ندارند و شاید به ندرت خود را درگیر این مباحث و اندیشه ها کنند.

این درجه بندی ها و بخش بندی ها به صورت کلی بیان شده است، چرا که حتی برخی از دیدگاه های دینی (مانند خداباوری و همه خدایی) وجود دارد که بسیار دورتر از هرگونه مفهوم سنتی از خدا بوده و بسیار از مردم آنها را در زیر چتر بی خدایی جا می دهند. همچنین یک شخص می تواند همزمان ادعای چندین برچسب را داشته باشد. این برچسب ها بر موضوعات متفاوتی تاکید می کند ولی بیشتر آن ها با بکدیگر ناسازگار نیست.

صفحه اینستاگرام آتئیست ایران
کانال تلگرام آتئیست ایران

این مطالب را به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست